"Vols jugar amb mi?"

De criatures, jugàvem tot el dia: a casa, a l'escola, amb les amigues i amics, o en silenci a l'habitació... Ara ja som grans i no tenim temps per aquests disbarats... O sí? Segur que, com a mínim a la memòria, encara hi guardeu els vostres jocs d'infantesa. 

Així doncs, expliqueu-ne un i descriviu-lo: com l'anomenàveu? Com s'hi jugava? Hi jugàveu a fora?, a la taula?, en rotllana o per parelles...? 

I doncs, juguem?

8 comentaris:

 1. Quan jo era petita, moltes vegades jugàvem un joc que es anomenava "Coartada". Funciona així que es necesiten tres persones i una persona és el policia que fa preguntes als dos acusats. Però abans del interrogatori els dos acusats tenen temps per a pensar sobre possibles preguntes e inventar algunes respostes. Llavors el policia interroga primer l'u i després l'altre e intenta descobrir si estan mintient o si van elaborar les respostes tan bé que sempre diuen el mateix així que ho fa impossible descobrir la seva mentida. I si no, el policia ja sap que van ser acusats amb raó perquè no conten la mateixa historia i per tant no tenen una "coartada".
  Aquest joc va ser molt divertit perquè a vegades els dos acusats van contar el mateix sense haver discutit abans sobre aquest punt, així que el policia no els podia acusar per falta de proves.

  ResponElimina
 2. Tirar pastanagues

  Què serà això? Què es fa amb les pastanagues? La veritat es que no es necessita cap pastanaga, l'única cosa que es precisa és una mica d'espai al sòl - i gent! Almenys quatre persones, però quants més, millor. I que no siguin massa grans, perque es tracta d'això:

  Tots els jugadors menys un es tomben al sòl i s'agafen de les mans fortament - són les pastanagues! L'altre és el paisà i ara es posa a collir: tira dels peus dels nens fins que arrenca un. Normalment no totes les pastanagues ja són madures, i encara no és deixen retirar de la terra, doncs cal provar vàries. Quan té èxit amb alguna, aquesta es converteix en paisà també i de seguida li toca collir. Si no pot retirar res tot sol, l'altre li ajuda. D'aquesta forma es retiren totes les pastanagues, i les dues que queden al fin guanyen. No obstant això, hi ha de collir-les també!

  Jugavem a tirar pastanagues amb frecuència en el grup de nens de la esglèsia, i m'ha dit la meva mare que segueix sent un favorit entre les criatures d'avui, en la guarderia. Us sembla bé que ho juguem a classe? Aaah, no és possible al aula 135! Tendriem que fer-ho a la "Liegewiese", a veure què diuen! :D

  ResponElimina
 3. Un joc d’infància
  Per al joc que voldria descriure eran necessaris almenys tres nens, és a dir, un professor i dos alumnes. Aquest joc tenia lloc al nostre carrer. Avui dia no seria possible jugarlo perquè hi
  ha massa trànsit i automobilistes que busquin una plaça d’aparcament.
  El nostre grup no representava una classe tradicional, encara que el joc es titulès “El professor escriu a la paret”. En aquest cas la paret no era sinònima de la pissarra. El nostre professor només era el cap del grup.
  Els alumnes es col∙locaven darrere del professor a una distància entre cinc i deu metres, és a dir veien l’esquena del cap. Els alumnes només tenien permís d’avançar mentre que el professor deia la frase “El professor escriu a la paret”. Després que el professor havia terminat la seva frase, podia mirar endarrere. Si él enxampés un alumne que es movia, aquest havia de tornar al punt de partida. El professor havia el dret de dir la frase clau lentamente o de pressa per augmenter les seves possibilitats de castigar un nen. La meta dels alumnes era arribar a la línia aproximadament un o dos metres darrere del professor.
  Si un nen tingués èxit, él havia d’ agafar la funció del professor i el professor vençut esdevenia alumne. Llavors començava un joc nou.

  ResponElimina
 4. Quan era nen, jugava molt amb cartes i el meu joc preferit era la “scopa” (“escombra” en català). La scopa normalment es juga a dues persones, però també es possible a tres o quatre. S'utilitzen les cartes napolitans, els que tenen quatre colors (o símbols): espasa, moneda, calze i porra. Tots quatres colors van de l'as fins al deu, però el vuit, el nou i el deu porten una persona (el vuit una dona, el nou un cavaller i el deu un rei).
  Cadascun jugador comença amb tres cartes, hi ha quatres a taula. Ara l'un després de l'altre juga una carta i intenta fer els més punts possibles. Els punts es reparteixen per la persona que tingui la major part de les cartes en general, que tingui la major part de les cartes amb moneda, que tingui el set de moneda (el “set bonic”), que guanyi la “primera” i com bonus s'obté un punt per cap scopa. La primera es un sistema de punts, Cadascuna carta té el seu valor, es compten tots els valors i es dona el punt a la persona que tingui les cartes “més valoroses”. La scopa (que dona el nom al joc) es fa quan es pot prendre totes les cartes a taula amb una sola carta a les mans.

  Després de comptar els punts, es mesclen les cartes i es juga el pròxim rotlle ... i després el tercer... el quart ...

  ResponElimina
 5. Quan era petita i anava a casa dels meus avis, la meva àvia i jo sempre jugàvem a algun joc. Com que jo era una nena molt llesta (abans, no ara), no jugàvem a les nines, sinó a uns jocs més intel•lectuals. Per exemple, un joc consistia en posar 50 parells de dibuixos (boca avall). Mentre que el revers de les fitxes era igual.
  Cada jugador ha de donar la volta a dues fitxes per descobrir quin dibuix està amagat a sota, desprès torna a donar volta, però recorda bé els dibuixos. Un altre jugador descobreix uns altres dos dibuixos. Arriba el moment que algú dona la volta un dibuix conegut i ha de recordar, on era la seva còpia.
  Si se’n recorda bé i aconsegueix donar la volta a dos dibuixos iguals en un torn, pot quedar-se amb ells. Guanya el que a la fi en té més. Jugàvem a aquest joc fins a que va començar a jugar amb nosaltres la meva germana petita. Va començar a guanyar sempre i tothom va perdre l’interès per jugar.

  ResponElimina
 6. Quan jo era petita, m'agradava molt jugar a fet i amagar amb els meus amics. És un joc que es pot jugar on vols. Nosaltres jugàvem a l'escola al matí durant la pausa i désprés, a la tarda, al barri o al jardí de un dels meus amics.
  Jugar a fet i amagar funciona així: Es necessiten si més no dues persones perquè es fa dos grups (la policia i els criminals), però jo preferia jugar amb moltes persones. Era més interessant amb vuit o deu amics. Després de fer dos grups (jo volia sempre ser un criminal), la policia es queda al costat de un arbre per comptar de 1 fins a 30. Durant els 30 segons, cada criminal es amarga en algun lloc. Després, la policia ha de buscar els criminals i quan en troba un, aquest criminal ha de anar a la "presó". Al final, quan tots els criminals hi són, la policia guanya.

  ResponElimina
 7. Quan era petita jugava al joc „Qui té por de l’home negre“ – sona una mica racista, per això, ara sol dir-se „Qui té por de l’home dolent“. Però quan jugàvem a aquest joc a l’escola durant la classe d’esport principis dels anys vuitanta encara no era tan mal vist. Encara no era el temps de la „political correctness“ i quan vam preguntar a la mestra si el nom no era una mica racista ens va explicar que no es referia a un home de pell negra sinó de un home vestit de negre. N’hi ha algúns que pensen que es tracta d’un joc que va ser inventat pels nazis però això no és veritat. A l’internet he trobat la informació que „l’home negre“ és un personatge folclòric que ja existia molt més abans del nazisme. La seva menció servia per a fer por als nens, sobretot als nens que no eren obedients; l’home negre podia ser un home dolent amb vestit negre, per exemple un escura-xemeneies, o una persona obscura i misteriosa, però també existeix l’explicació de que es tracta d'un home negre de pell negra, d'un moro per exemple. Doncs, el joc „Qui té por de l’home negre“ consisteix en el següent: Normalment, es juga a dintre, perquè es necessiten dues parets; però, alternativament, també es pot jugar fora: en lloc de dues parets es pot utilitzar dues línies al sòl. Un fa d’home negre. Es troba en una una paret i tots els altres a l'altra paret al davant. L’home negre ha d’atrapar els altres. El que fa d’home negre crida "Qui té por de l’home negre?" i els altres responen: "Ningú!". Replica l’home negre: "I quan ve?" i responen els altres "correm!" i comencen a córrer en direcció a la paret on és l’home negre que, per part seva, n’ha de tocar tants que pot. Si arriben sense ser atrapats poden seguir i tornar a respondre i córrer. Els atrapats tornen a ser homes negres i han de ajudar a atrapar els que queden. El joc acaba quan solament queda una persona lliure. A la pròxima volta aquesta serà l’home negre que ha d’atrapar els altres.

  ResponElimina